Noslēgusies 15. Latvijas Stādu parāde

Latvijas Stādu parādes svinības noslēgušās ar rekordlielu ārvalstu apmeklētāju skaitu, kas provizoriski divu dienu laikā pārsniedzis līdzšinējos rekordus, sasniedzot nedaudz vairāk par 70 000 cilvēku.

Lepojamies un sakām paldies Stādu parādes dalībniekiem un viņu veikto darbu. Pateicamies arī pasākuma cienītājiem ilgu gadu garumā un katram, kurš novērtē nacionālo stādu audzēšanas nozari.

Tāpat ļoti novērtējam un izsakām pateicību Siguldas pašvaldības un pilsētas ieguldījumam Stādu parādes bagātināšanā un labā vārda nešanā, kā arī visiem mūsu atbalstītājiem un draugiem.

Kā katru gadu, abas pasākuma dienas dalībnieku produkciju pasākuma atbilstībai un mērķim vērtēja Ētikas komisija, kuras sastāvā bija Andrejs Svilāns, VZI APP “Nacionālā Botāniskā dārza” direktors, Anta Sparinska, SIA “Bulduru Dārzkopības vidusskola” direktore un Artis Vītiņš, VZI APP “Nacionālā Botāniskā dārza” direktora vietnieks. Ētikas ziņojums bija īss un kodolīgs: “Paldies Latvijas stādu audzētājiem par to, ka mums nebija īpašu aizrādījumu,” tā Andrejs Svilāns.

Latvijas Stādu parāde top sadarbībā ar Stādu audzētāju biedrību un tās valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš, paceļoties Latvijas Republikas un Latvijas Stādu parādes karogiem virs Siguldas Svētku laukuma atklāja pasākumu: “Man tiešām ir lepnums par to, ko redzu visapkārt un lepnums par to kā ir audzis pasākums līdz ar mūsu audzētājiem. Katrā stendā ir patiešām pārsteidzoša šķirņu bagātība, no kā izvēlēties.” Andrejs Vītoliņš.

Godinājām arī Stādu parādes idejas autoru Gunti Vītoliņu, ilggadēju Stādu audzētāju biedrības vadītāju un stādaudzētavas “Dimzas” vadītāju, kurš atbildēja uz jautājumu – kāpēc Stādu parāde bija vajadzīga: “Vienkārši paliku dusmīgs par to, ka augi Latvijā tiek vesti no dažādām valstīm un patērētāji mānīti par to, ka viņi te arī izaugs. Pirms 15 gadiem sasaucu kopā stādu audzētājus un teicu – parādīsim, ko mēs audzējam, kas vispār Latvijā aug un kā tas viss izskatās. Pēc pirmās Stādu parādes maisam gals bija vaļā.

Esam panākuši to, ka pircējs Stādu parādē zina, ka nopirks to, kas aug Latvijā. Esam izglītojuši pircēju, esam pacēluši stādu audzētāju līmeni un šobrīd varam ļoti droši teikt, ka esam vieni no spēcīgākajiem savā nozarē arī Eiropas līmenī. Tāpēc neapstāsimies un iesim tālāk.”

Stādu parādē abas pasākuma dienas norisinājās arī izslavētā reto stādu izsole, kurā ar augiem piedalījās teju visi pasākuma dalībnieki, kā arī amatnieki, par ko viņiem liels paldies, jo izsolē iegūtie līdzekļi tika ziedoti dzīvnieku patversmei “Ar sirdi delnā”. Izsoli abas dienas vadīja Andrejs Svilāns, VZI APP “Nacionālā Botāniskā dārza” direktors, savukārt 5. maijā to atklāja LR Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Lauksaimnieku Organizāciju Sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, kuri jau ilgus gadus ir pasākuma atbalstītāji un patroni.

Šogad pasākuma tēma un apmeklētāju iedvesmas avots bija divas jubilejas – piecpadsmitā Stādu parāde un Latvijas simtgade. Stādu parādes noskaņu Svētku laukuma centrā radīja divas brīnišķīgas izstādes – 100 Latvijas populārākie augi, ietverot visas stādu grupas, un projekts-izstāde “100 dārznieki 100 gados” sadarbībā ar Bulduru Dārzkopības vidusskolas audzēkņiem un mācībspēku.