Ražas laiks Rudens stādu parādē

Lielākais dārzkopības sezonas noslēguma gadatirgus “Rudens stādu parāde 2021”, norisināsies Siguldas Svētku laukumā 18. septembrī plkst. 9:00–16:00.

Rudens stādu parāde šogad notiks septiņpadsmito reizi un pasākumā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Rudens stādu parādi iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm.

Atgādinām, ka rudens, tāpat kā pavasaris ir piemērotākais laiks stādīšanai un gadatirgū apmeklētājus gaida ne tikai lieliskas Latvijā audzētu stādu kolekcijas un dažādi retumi, bet arī dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu plašs piedāvājums.

Kopumā labs un aktīvs gads

Novērtējot šo sezonu, audzētāji atzīmē, ka tā bijusi visnotaļ laba un aktīva. Joprojām turpinās tendence palielināties privātajam sektoram saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, kas ļāvis cilvēkiem vairāk pievērsties mazdārziņu iekopšanai un izveidei. Arī mazāki audzētāji arvien centušies pielāgoties tam, ka tirgi nenotiek tādos apmēros kā tas bijis agrāk, mēģinot tirgoties attālināti un attīstot interneta platformu tirdzniecību.

Rudens – stādīšanas laiks

Jau ierasti atgādinām, ka augus konteineros var stādīt visu sezonu, tāpēc audzētāji ar nepacietību gaida savus rudens ražas svētkus Siguldas Svētku laukumā. Šī brīža laikapstākļi un prognozes septembrim liecina par siltu un mitru laiku, kas stādīšanai ir ļoti piemērots. Audzētāji norāda, ka arvien lielāks pieprasījums ir pēc diezgan tradicionāliem augiem –forsītijām, kokveida peonijām, jasmīniem, veigelām, ūdensaugiem. Tāpat aktualitāti nav zaudējušas ēdamās kultūras – gan eksotiskākie aprikozes, persiki, tāpat tradicionālie ķirši un ogulāji - krūmmellenes, jāņogas. Par modes lietu šobrīd var saukt “vecmāmiņu” augus – irbenes, plūškokus, citronliānas, aktinīdijas, kizilus, korintes un pat aronijas.

Modi nosaka pats dārza īpašnieks

Sarosoties arvien jauniem dārzniekiem, īpaši populāras ir kļuvušas dažādas sociālo tīklu grupas par un ap dārzkopību, kas zināmā mērā nosaka to, kādi augi ir modē. Ja ierasti viedokļu līderi ir bijušas pašas stādu audzētavas, tad šobrīd jūtama tendence ne tikai konsultēties pie audzētāja, bet gūt sev nepieciešamo informāciju sociālo tīklu grupās. Jāsaka, ka latviešu dārznieka mode saucama par konservatīvi šiku, jo pieprasīti tiek gan tādi svētku augi kā liepas, ozoli, lazdas, gan dabiskie pļavās un dīķmalās augošie augi, kas liecina par latvieša vēlmi palielināt augu sugu daudzveidību arī caur dažādiem rekreācijas projektiem.

Rudens stādu parādes piedāvājums apmeklētājiem:

  • Vairāk nekā 100 stādu audzētāju no visas Latvijas;
  • Konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā;
  • Dārza preču un tehnikas tirdzniecība;
  • Amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgus;
  • Bezmaksas stāvvieta automašīnām;
  • Ieeja bez maksas visai ģimenei.

Apmeklētājus aicinām ievērot uz pasākuma laiku valstī noteiktos piesardzības pasākumus un  ievērot individuālo atbildību par savu veselību.
Pasākuma laikā būs publiski pieejami dezinfekcijas līdzekļi, tāpat lūdzam ievērot distanci pie tirdzniecības moduļiem.

Gadatirgus laikā var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Stādu parādes tīmekļa vietnē  www.staduparade.lv un pasākuma kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram.