Tendences stādu cenās un pieprasījumā

Pagājušajā gadā, augot pieprasījumam un sausuma iespaidā, tika novērots tūju trūkums, kas arī, visticamāk, ir ietekmējis to cenu pieaugumu. Saistībā ar sausumu izmaksas kāpa arī augļu koku ražotājiem.

Pagājušajā gadā, augot pieprasījumam un sausuma iespaidā, tika novērots tūju trūkums, kas arī, visticamāk, ir ietekmējis to cenu pieaugumu. Saistībā ar sausumu izmaksas kāpa arī augļu koku ražotājiem. Dekoratīvo stādu joma jau ilgstoši ir stabila, tomēr vērojamas nelielas svārstības atsevišķām produktu grupām – potējumiem pēdējos gados izmaksas ir pieaugušas, savukārt lapaino dzīvžogu augi ir kļuvuši lētāki.

Didzis Bērziņš, ziemciešu audzētājs, ZS “Bērziņi” pārvaldnieks atzīst, ka cilvēki arvien vairāk meklē ko jaunu, ko neredzētu: “Turīgi cilvēki biežāk dodas uz stādu tirgiem un iepērk stādus paši, pat ja viņiem ir apstādījumu projektētājs un ierīkotājs. Arvien vairāk parādās klienti, kuriem svarīgi iegādāties lielu stādu “šodien”, neskatoties uz to, ka tas var būt dārgāks.” Viņš atzīst, ka ziema bijusi saudzīga, kam par pamatu ir ne tikai laikapstākļi, bet rūpīga augu ieziemošana rudenī. ZS “Bērziņi” sagādājuši dažādus interesantus jaunumus Stādu parādes apmeklētājiem, piemēram, sirdslapu sālsķērsu ( Crambe cordifolia) – vasarā ziedošu augu ar izcili smaržīgiem ziediem; pienziedu peoniju ‘Chocolate Soldier’ ( Paeonia lavtiflora), kas izceļas ar savu ļoti tumšo ziedu krāsu, u.c.

Augļu koku un ogulāju audzētājs, ZS “Liepas” pārstāvis Eduards Smiļģis stāsta, ka šopavasar jūtama lielāka interese par stādiem nekā pērn: “Agrais pavasaris un iepriekšējo gadu pieredze, ka konkrētas šķirnes var arī beigties, liek cilvēkiem rosīties dārzā jau marta beigās. Jūtami augusi vēlme pēc ēdamo pīlādžu formām, savukārt pēdējās siltās ziemas un labi pārziemojušie eksotiskie koki, piemēram, persiki, sola labu ražu.” Arī viņš, līdzīgi ziemciešu audzētājiem, norāda, ka, pateicoties siltajai ziemai, pārziemojis teju viss. Runājot par jaunumiem, Eduards norāda uz pieprasījumu pēc ģimenes koku stādiem ar vairākām šķirnēm vienā kokā, tāpat skaistajiem Latvijā audzētajiem persikiem, savukārt uz vasaras pusi ZS “Liepas” piedāvās daudzas ērkšķogu šķirnes.

ZS “Pīlādži” saimnieks Jānis Zilvers norāda, ka augļu koku un ogulāju stādu iegādes apjoms samazinājies, to skaidrojot ar iespēju iegādāties svaigas ogas un augļus visu gadu, arī lielo ievārījuma krājumu laiki ir beigušies. Tomēr vēlme noplūkt svaigu augli no savā dārzā augoša koka vai krūma nav zudusi. Arī J. Zilvers norāda uz silto ziemu, bez īpašām temperatūras svārstībām, taču aktīvāki šogad esot bijuši zaķi un peles, apgraužot kociņus. ZS “Pīlādži” kokaudzētavā atradīsiet plašu ābeļu, zemo un saldo ķiršu izvēli, daudzveidīgu pīlādžu klāstu, tajā skaitā īpaši dekoratīvo šķirni ‘Dodong’.